ЖЕНСК?Й ФОРУМ

Создать тему ? Страницы: Пред. 1 2

Белорусы – нация или тутэйшыя?

Подписаться
31.03.2011 16:03:35 #21
Цитата
Лукашисты пишет:
Вопрос к уважаемому автору - правомерно ли говорить о битвах под Грюнвальдом и под Оршей как о доказательстве самобытности и непокоренной НАЦ??? ?менно о нации идет речь в данной статье. Между тем в те сроки, когда имели место вышеозначенные сравнения, только заканчивалось формировании белорусской НАРОДНОСТ?! Формирование же белорусской НАЦ?? произошло во второй половине XIX в. Какое же отношение имеют те события к поднимаемой проблеме? .

Давайте посмотрим чем отличается понятие нации от народности.
По сути - ничем. Дело в том что история очень любит прогибаться под властью.
? если власть очень хочет доказать свою правоту, появляются в ней и новые понятия.
Очень выгодно было для Москвы говорить, что белорусская и украинская национальность сформировалась в рамках одного государства с Россией.

К примеру: в других странах понятия народности вообще не существует.
Переведём народность и нацию на английский язык - nation (во обеих случаях) в немецком видим тоже самое :)
31.03.2011 16:16:45 #22
Цитата
Лукашисты пишет:
Если даже допустим, что среди "литвинов" присутствовали представители формирующейся(!) белорусской НАРОДНОСТ? - это в лучшем случае тысяча-полторы человек...

Всего, по данным белорусских источников, в войске было 28 полков с современных белорусских земель, 8 — с украинских, 4 — с литовских.
Мне известна такая цифра. Но своими спорить не буду.
Так как вопрос Грюнвальдской битвы не столь актуален. Он объясняет нашу независимость от запада, которую и так разными способами нам доказывают на протяжении последних 150 лет и по сей день, и в дополнительной защите
он не нуждается.
?звините за опечатки, буду более внимательным.
02.04.2011 21:43:55 #23
Вострая тэма. Цікавыя камэнты. Але ж неадступна зудзіць пытанне - А чаму ж па-руску?! Да, згодна, большасць насельніцтва Беларусі чытае выключна па-руску. А чаму? Да ўсё проста - ёсць такая магчымасць. Знешне гэта выглядае як "выбар", але на самой справе, такога выбара няма. Ён быў бы, калі б артыкул был напісаны па-беларуску і прадубліраваны па-руску. А зместа па-беларуску няма, а гэта значыць, што і выбара няма (я б і хацела прачытаць па-беларуску - а дзе возьмеш?) Ды і што тычыца аўдыторыі інтэрнэт-прасторы - ці шмат з карыстальнікаў не ведаюць, што такое Google-перакладчык, ці не карыстаюцца ім і іншымі падобнымі? А беларуская мова там ёсць, так што, тым, хто аб'ектыўна не ведае беларускае мовы, ці прынцыпова на ёй не чытае - Google у дапамогу!
Неяк горка... Не, мне не цяжка папрасіць у краме хлеб па-беларуску, і нават, яго дадуць... А вось, напрыклад, аддаць сваю дачку ў беларускамоўны дзіцячы садок я не магу. Таму што няма ў нас такіх! У сталіцы, магчыма, ёсць, а ў нас - няма. І асобных груп беларускамоўных няма. А я хачу, вельмі хачу, каб мая дачка не проста ведала беларускую мову, але і карысталася менавіта ёй ў паўсядзённым жыцці! Толькі ў сям'і, нажаль, прывіць гэта нельга (я сама і мая сям'я - рускія :) ) Ды і як растлумачыць дзецям, што вакол размаўляюць выключна на расейская мове, а яны пры гэтым - па-беларуску? Да, а пры гэтым у нас намінальна 2 дзяржаўныя мовы. Рэальна - адна, нажаль. Для большасці, і першую чаргу, для нашых дзяцей, самавызначэнне пачынаецца не з аналізу гістарычных фактаў, а з паўсядзеннасці, з таго, што чуюць і бачаць. А вось ШТО яны будуць чуць і бачыць, залежыць ад кожнага з нас. Ш калі арыентавацца менавіта на тое, што ўспрымае "большасць", чуць нашы дзеці будуць толькі расейскую мову (англійскую, польскую, etc), і асамтойваць сябе з рускім народам :(
02.04.2011 21:52:38 #24
Прашу прабачэння за памылкі друку.
06.04.2011 21:03:45 #25
[QUOTE]Berkana13 пишет: А вось, напрыклад, аддаць сваю дачку ў беларускамоўны дзіцячы садок я не магу. Таму што няма ў нас такіх!”

Затое ў Гданьску плануецца адкрыццё беларускамоўнага ліцэя ((( Як кажуць, хочаш ведаць родную мову – едзь за мяжу!

[QUOTE]Berkana13 пишет:
Але ж неадступна зудзіць пытанне - А чаму ж па-руску?!

Шаноўная Berkana13, сэрцам я разумею вашае недаўменне. Але ж мы стараліся сыходзіць з аб’ектыўнай рэальнасці. Наш партал – рускамоўны. Але мы, яго стваральнікі – беларусы, і выказаць свою асабістую любоў да роднай мовы і заклапочаннасць яе лёсам нам таксама неяк хочацца. Па-першае, арыгінальныя творы (проза, паэзія) мы плануем размяшчаць на партале ў адпаведных рубрыках, сёе-тое там ужо ёсць, то бок, хто любіць беларускую літаратуру, хто піша празаічна-паэтычныя творы на мове, хто хоча сваім словам зрабіць нейкі ўнёсак у адраджэнне мовы – калі ласка, далучайцеся, будзем вельмі ўсцешаныя! Дадзены ж артыкул напісаны студэнтам-хімікам, які толькі вывучае мову, і напісаны не пра мову выключна, а наогул пра тое, кім мы, беларусы, самі сябе адчуваем. Ды й мы тут, у рэдакцыі, не беларускамоўныя філолагі, каб добра рэдагаваць беларускамоўныя артыкулы і пакуль спрабуем нешта рабіць з таго, што маем, што самі можам, так бы мовіць. Іншая справа, калі ў будучым у нас з’явяцца выключна беларускамоўныя аўтары, сапраўдныя спецыялісты ў пытаннях мовы і беларускай культуры наогул, якіх сапраўды варта і размяшчаць у “арыгінале”, і дубліраваць.
І яшчэ, Berkana13, беларускамоўныя беларусы, прынамсі, яны ж і без таго выдатна разумеюць, як важна чалавеку ведаць сваю мову, свае карані, што значыць ганарыцца сваім, родным, але іншая справа (і ў гэтым ёсць вялікая праблема, на наш погляд), што многія беларусы проста пра гэта не задумваюцца, як і я калісьці, як і наш аўтар і яшчэ шмат хто. Таму вось і хочацца быць максімальна зразумелымі і, калі хочаце, максімальна натуральнымі, шчырымі, не штучнымі то бок. Да таго ж у нэце, мне здаецца, як раз хапае беларускамоўных сайтаў, калі ўжо нехта мае патрэбу размаўляць ці чытаць выключна па-беларуску. Такі чалавек проста не будзе чытаць наш партал :) Таксама выбачайце за памылкі друку :)
Настасья
04.09.2011 07:04:51 #26
Статьи по истории должны писать профессиональные историки, а не студенты-химики. У автора получился полный бред.
Одна эта фраза чего стоит: "Битва под Оршей 1514 года (известнейшая битва в вековом противостоянии с Москвой)" - ухахататься можно.
Дело не в том, были ли у так называемых сегодня Белорусов зачатки государственности в период Киевской Руси - да, были, а в том, что на протяжении тысячелетия, когда собственно и происходило складывание современных наций - русских, поляков, чехов и т.д. абсолютно независимое государство, выросшее из Полоцкого и Туровского княжеств просуществовало, в лучшем случае, столетие, а дальше - вопрос, конечно, спорный, но: княжество было литовское, а не литвинское; Реч Посполитая не была конфедерацией (там был единый управленческий орган); Россия была самодержавным государством, так что говорить о том, что белорусы были самостоятельным народом, по меньшей мере, наивно.
Дальше: ВСЕ войны 19-20 веков прошли через территорию Беларуси - Наполеон, Первая Мировая война, Вторая Мировая война (кстати, если кто не помнит, во Второй Мировой войне погиб каждый 3 житель БССР ). А теперь вопрос на смекалку: кто помог БССР восстановится после войн, кто заселил опустошенные земли, кто прислал армаду рабочих, которые в 50-е годы выстроили Минск заново, а потом осели в спокойном и малонаселенном крае - РУССК?Е. Мы говорим на русском языке, потому что огромный процент людей Беларуси - либо этнические русские, либо люди, предки которых были, так сказать, стопроцентными русскими.
Читайте профессиональные исторические труды перед тем как делать далеко идущие выводы и смотрите на вещи здраво - история Беларуси - это не история отдельного народа, это история отдельного края.
Жизнь всё-таки очень приятная штука!
23.11.2011 14:28:05 #27
Цитата
Алёна пишет:
Статьи по истории должны писать профессиональные историки, а не студенты-химики. У автора получился полный бред.

Одна эта фраза чего стоит: "Битва под Оршей 1514 года (известнейшая битва в вековом противостоянии с Москвой)" - ухахататься можно.

Дело не в том, были ли у так называемых сегодня Белорусов зачатки государственности в период Киевской Руси - да, были, а в том, что на протяжении тысячелетия, когда собственно и происходило складывание современных наций - русских, поляков, чехов и т.д. абсолютно независимое государство, выросшее из Полоцкого и Туровского княжеств просуществовало, в лучшем случае, столетие, а дальше - вопрос, конечно, спорный, но: княжество было литовское, а не литвинское; Реч Посполитая не была конфедерацией (там был единый управленческий орган); Россия была самодержавным государством, так что говорить о том, что белорусы были самостоятельным народом, по меньшей мере, наивно.

Дальше: ВСЕ войны 19-20 веков прошли через территорию Беларуси - Наполеон, Первая Мировая война, Вторая Мировая война (кстати, если кто не помнит, во Второй Мировой войне погиб каждый 3 житель БССР ). А теперь вопрос на смекалку: кто помог БССР восстановится после войн, кто заселил опустошенные земли, кто прислал армаду рабочих, которые в 50-е годы выстроили Минск заново, а потом осели в спокойном и малонаселенном крае - РУССК?Е. Мы говорим на русском языке, потому что огромный процент людей Беларуси - либо этнические русские, либо люди, предки которых были, так сказать, стопроцентными русскими.

Читайте профессиональные исторические труды перед тем как делать далеко идущие выводы и смотрите на вещи здраво - история Беларуси - это не история отдельного народа, это история отдельного края.

Уважаемая, Алёна, в этой статье я хотел оправдать право белорусов иметь сегодня суверенное государство. То что государственных образований не было я знаю, но речь идёт о этнографических предпосылках создания белорусской нации. Это разные вещи. ? как непрофессиональный историк советую вам открыть любой этнологический университетский учебник и посмотреть: что даёт права считать себя отдельным народом. Отнюдь не имперское прошлое...
Ну или если у вас нету времени рекомендую приехать в ?рландию и рассказать им, что край они самы настаяшчы! край! :)
?зменено: Сергей Руденков - 23.11.2011 14:46:24
Создать тему ? Страницы: Пред. 1 2
есть новые сообщения нет новых сообщений

Читают тему (гостей: 1, пользователей: 0 , из них скрытых: 0 )